Start

Flip van Doorn

Lunchlezing door auteur Flip van Doorn over zijn boek De eerste wandelaar, over de wandeltochten van de doopsgezinde predikant Jacobus Craandijk in de negentiende eeuw.

Aansluitend op de lezing vang je tijdens een wandeling door de Prinsentuin een glimp op van het Leeuwarden dat Craandijk in 1876 beschreef.

Eerste wandelaar van Nederland
Jacobus Craandijk wandelde tussen 1875 en 1888 door heel Nederland en deed daar verslag van in een aantal boeken. De predikant staat hiermee te boek als de eerste wandelaar van Nederland. Voor die tijd werd er alleen doelmatig gelopen om van A naar B te komen. Wandelen als doel op zich, kijkend naar de omgeving, genietend van de fysieke activiteit en het buiten zijn was nieuw. Laverend tussen vooruitgangsoptimisme en nostalgie, beschreef Craandijk een snel veranderende samenleving. Door de industrialisatie ging het land op de schop en met de komst van de spoorwegen werden talloze streken toegankelijk gemaakt; tegelijkertijd ontstond er belangstelling voor de natuur. Flip van Doorn, een ver familielid van Craandijk, liep zijn wandelingen na en merkte dat hij nog verrassend vaak in zijn voetsporen kon lopen. 

Flip van Doorn
Flip van Doorn is wandelaar en reiziger, maar bovenal schrijver. Hij publiceert onder andere in Algemeen Dagblad en Trouw. Daarnaast schreef hij meerdere boeken, waaronder 1000 plekken die je echt gezien moet hebben – Nederland, waarvan 30.000 exemplaren werden verkocht.

Elke derde donderdag van de maand organiseren www.Tresoar.nl en De Culturele Onderneming een lunchlezing in Leeuwarden. Maak kennis met allerlei boeiende nieuwe ontwikkelingen en onderzoeken van universiteiten, hogescholen en andere organisaties in Friesland.
Programma:

Donderdag  17 mei 2018

12.00 inloop
12.30 lezing
13.15 vragen
13.30 einde

13.30 korte wandeling in de Prinsentuin


Graag reserveren op: info@tresoar.nl 

Tel: 0587890740 of 0587890792
De lezing is gratis. Locatie: Tresoar Boterhoek 1 Leeuwarden
Als u gebruik wilt maken van de lunch (2 broodjes + 1 consumptie voor €3,00) dan dit graag apart vermelden.