Start

                                  

Lunchlezing over ‘Leesbaar Friesland’ door Louis Stiller

 

17-01-2019 12:30-13:30

​'Maar het liefst is hem het gezicht op het water om noord en om zuid, de Noordzee met haar gekamde golven, de Waddenzee rustiger met een warmer licht,' schreef Cor de Bruijn in zijn beroemde roman Sil de strandjutter (1940). Zo'n citaat uit een roman, verhaal, gedicht of lied, vormt de ingrediënten van Leesbaar Friesland: de letterenkaart van de provincie en Leeuwarden die Tresoar samenstelt in samenwerking met de stichting Leesbaar Laagland. Hoofdredacteur Louis Stiller vertelt over de literaire citatenkaart en doet met het publiek de Leesbaar-Friesland-quiz.

​Elke derde donderdag van de maand organiseren Tresoar en De Culturele Onderneming een lunchlezing in Leeuwarden. Maak kennis met allerlei boeiende nieuwe ontwikkelingen en onderzoeken van universiteiten, hogescholen en andere organisaties in Friesland.

De lezingen worden gehouden in de Gysbert Japicxzaal van 12.30 tot 13.30 uur. De lezingen zijn gratis.
Graag reserveren via info@tresoar.frl of even bellen naar 0587890740 of 0587890792.
Gebruik maken van de lunch (2 broodjes + 1 consumptie voor € 4,00) Dan dit graag apart vermelden.

Leesbaar Friesland

In de zomer van 2018 start het literaire-citatenproject Leesbaar Friesland (Lêsber Fryslân). Publiek in Friesland en 'om utens' wordt gevraagd citaten aan te dragen uit beroemde Friese en Nederlandse romans, verhalen, gedichten en liederen. Die citaten moeten betrekking hebben op een geografische plek. Teksten van Simon Vestdijk over Harlingen bijvoorbeeld, of van Tsjêbbe Hettinga over kust, zee en polder. En natuurlijk van Vonne van der Meer over Vlieland of Theun de Vries over een boom in Veenwouden. Op deze manier ontstaat een 'leesbare kaart' van Friesland.

De citaten worden geselecteerd, aangevuld en geredigeerd door een professionele literaire redactie onder leiding van Tresoar, Leesbaar Laagland en de Culturele Onderneming. Van wie nemen we een citaat over Jorwerd op: van Geert Mak of van J.J. Slauerhoff, of van allebei?

Uiteindelijk wordt de kaart vormgegeven en gedrukt als een prachtige poster, boek en zelfs behang in verschillende uitvoeringen en formaten. Deze Leesbaar Friesland-producten verschijnen in het najaar van 2019.

Leesbaar Friesland is een initiatief van Tresoar in samenwerking met Leesbaar Laagland, De Culturele Onderneming, Omrop Fryslan en de Leeuwarder Courant.

Iedereen kan meedoen! Ga via 

>> http://www.tresoar.nl/Pages/Leesbaar-Friesland.aspx

 

Een leesbare kaart – wat is dat?

​Een leesbare kaart is een geografische kaart die niet uit lijnen, arceringen en andere grafische hulpmiddelen is opgebouwd, maar uit letters, woorden, citaten. Zo is de voorganger van Leesbaar FrieslandLeesbaar Amsterdam – opgebouwd uit meer dan vijfhonderd citaten over de hoofdstad van zo'n 250 binnen- en buitenlandse schrijvers. Elk citaat staat precies op de plaats waar het hoort. Zo staat J.C. Bloem op de Dapperstraat, is de Sarphatistraat van Nescio en wordt de Lauriergracht gevuld met Multatuli's Max Havelaar's openingszin. Al lezend wandel je zo door de stad.

Leesbaar Friesland gaat uit van hetzelfde principe. De citaten komen precies op de plek waar ze geografische gezien thuishoren. Zo komt Afke's tiental van Nienke van Hichtum in Warga terecht, De fûke van Rink van der Velde bij het Tjeukemeer en de gevoelige liederen van Nynke Laverman in de buurt van Weidum. In één blik kun je zo zien hoe gevarieerd, fijnzinnig en interessant het door citaten gevormde Friese landschap is: van de onstuimige kustgedichten van Tsjêbbe Hettinga tot de Kameleonreeks van Hotze de Roos in Terherne.

 > Voorgangers: van Leesbaar Amsterdam tot Leesbaar Bergen                                    

Arnhemse Uitnacht 25-01-2019

Simone Antangana Bekono treedt op in Rozet

Simone Atangana Bekono (1991) 20.30-21.25 uur

Studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met een bundeling van gedichten en brieven getiteld hoe de eerste vonken zichtbaar waren, die in herdruk verscheen bij Wintertuin Uitgeverij in samenwerking met Lebowski Publishers.

Ze publiceerde op De Optimist, Samplekanon en in De Gids en trad op tijdens de Nacht van de Poëzie, het Wintertuinfestival en Read my World. In 2018 werd hoe de eerste vonken zichtbaar waren bekroond met de Poëziedebuutprijs Aan Zee en nam Simone deel aan de Parijsresidentie van Vlaams-Nederlands Huis de Buren.

Momenteel werkt ze aan een roman die bij ook bij Lebowski zal verschijnen. Ze wordt geïnterviewd door Lotte Lentes.

Mis het niet, bezoek is geheel gratis!

https://www.rozet.nl/nieuws/simone-antangana-bekono

 

 

Opening van de poëzieweek met een poëzieontbijt op 31 januari 2019 met Jan Terlouw in Rozet Arnhem.

Burgermeester Marcouch zal onze poëzieontbijt openen met het voorlezen van zijn favoriete gedicht.

 

Noteer alvast in uw agenda, Jan Terlouw komt op onze poëzieontbijt in Rozet Arnhem op 31 januari 2019.

Het ontbijt begint om 8.00 tot 9.00 uur.

entree € 7,50

Heeft u belangstelling mail dan alvast naar:  https://www.volksuniversiteitarnhem.nl/kunst-cultuur/film-muziek-literatuur-en-dans/po%C3%ABzie-ontbijt-met-jan-terlouw

www.rozet.nl