Start

Op 14 november a.s. geeft Kester Freriks op uitnodiging van de VAEG een lezing over zijn zojuist verschenen pamflet: Tempo doeloe, een omhelzing. Een omstreden verdediging van 'ons' koloniale verleden

 

  

Nederlanders met een band met Nederlands-Indië hebben hun wereld in de tropen nooit kunnen vergeten. Het land leeft voort als paradijselijke tropische archipel, maar ook als land waar koloniaal geweld heerste. Toch is voor veel mensen, uit diverse bevolkingsgroepen, de eerste herinnering aan Indonesië die van een mooie tijd, de tijd van vroeger, van tempo doeloe. Velen van hen hebben het gevoel dat de geschiedenis hun het verleden heeft ontnomen.

 

Dit pamflet bepleit een eerherstel voor het Nederlands-Indië zoals het eens was. Er is hier weer aandacht voor de betekenis die het land van herkomst voor vele ontheemden heeft. Tempo doeloe, een omhelzing is in deze tijd noodzakelijk omdat begrip voor de gevoelens van vroeger ons het Indonesië van nu, en haar (ex-)bewoners leert begrijpen. Heimwee is daarom geen verboden woord.

                           

 

 

Inloop: 16.00 Lezing: 16.30-17.30   Doopsgezinde kerk Oude Boteringestraat 33 Groningen Entree: gratis

 

Na afloop een drankje

Iedereen welkom!

Kester Freriks (1954) is schrijver van romans en essays. Ook schrijft hij voor NRC Handelsblad over theater, literatuur en natuur. Hij ontving de Van der Hoogt-prijs voor literatuur en stond op de longlist van de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek. Met boeken als De valk, Verborgen wildernis en Vogels kijken verwierf hij een vooraanstaande plaats als natuurschrijver.

 

 

Thomas Eyck publiceert en distribueert karakteristieke en exclusieve hedendaagse designproducten. Het bedrijf waardeert de zorg en liefde voor het kiezen van materialen om mee te werken, de producenten en productietechnieken, evenals de vaardigheid en creativiteit van de ontwerpers. Thomas Eyck kiest de ontwerpers waarmee hij samenwerkt op basis van hun handschrift: 'Ik geloof dat de vereniging van design en materiaal en een zorgvuldig proces van productontwikkeling - van het eerste idee tot de' finishing touch '- heel belangrijk zijn.' Jaarlijks worden een of twee ontwerpers gevraagd om een ​​reeks producten in een bepaald materiaal te ontwerpen; de verzameling ontwikkelt zich langzaam. De voortdurende zoektocht naar te ontdekken materialen heeft tot dusver geleid tot collecties in (oa) tin, vlas en borosilicaatglas. Thomas Eyck: 'Het vinden van het juiste materiaal en vakmensen en producenten die daarmee kunnen werken is net zo belangrijk als de ontwerpers waarmee ik werk.
Werkt o.a. met  Irma Boom, Hella Jongerius, Studio Job.

https://www.thomaseyck.com/

 

 

 

Schrijverscafé met Lieve Joris

 

LIEVE JORIS (Neerpelt, België) is internationaal bekend als schrijfster van non-fictie boeken over de Arabische wereld, Oost-Europa en Afrika. Haar boek De melancholieke revolutie (1990) werd bekroond met de Henriëtte Roland Holst-prijs, Mali blues (1996) met de Cultuurprijs van de Vlaamse gemeenschap, De hoogvlaktes (2008) met de Franse Prix Nicolas Bouvier, Op de vleugels van de draak met de Bob den Uyl Prijs. In 2010 benoemde Frankrijk haar tot Ridder in de Orde van Kunst en Letteren.     

België's vroegere kolonie Congo is een terugkerend thema in haar oeuvre. In Terug naar Congo (1987), Dans van de luipaard (2001) en Het uur van de rebellen (2006) pleegt zij 'literaire vivisectie op de geschiedenis', zoals Maarten Asscher het in Ons Erfdeel noemt. Naar aanleiding van Het uur van de rebellen schreef Libération: 'Lieve Joris is een van de beste journalisten ter wereld.' The Daily Telegraph noemde het 'een intelligent en soms prachtig verhaal over een van de grote drama's van onze tijd'. De hoogvlaktes (2008) was haar voorlopige afscheid van Congo. 
 
Naast Afrika heeft de Arabische wereld altijd een grote aantrekkingskracht op haar uitgeoefend, getuige haar debuut De Golf (1986), het Boekenweekessay Een kamer in Cairo (1991) en De poorten van Damascus (1993), dat in verschillende talen is vertaald.  

In het najaar van 2010 verscheen de verhalenbundel Mijn Afrikaanse telefooncelwaarin Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa – de drie gebieden die Lieve Joris bereisde – samenkomen. 
 
Jaren nadat zij voor het eerst in Congo was, raakte Lieve Joris geïnteresseerd in de relatie tussen Afrika en China. Voor Op de vleugels van de draak (2013) dook zij onder in de wereld van Afrikanen en Chinezen die als kleine visjes achter de grote handelscontracten aan elkaars territorium binnenzwemmen.  

In haar nieuwe boek, Terug naar Neerpelt, komt Lieve Joris thuis in het Vlaanderen van haar jeugd, in het huis aan het kanaal waar zij opgroeide als middelste van een woelig gezin van negen, en vertelt ze het verhaal waar ze al die jaren omheen reisde.


Het Schrijverscafé wordt georganiseerd i.s.m. de Culturele Onderneming

Website: www.lievejoris.nl

Interview door: Inki de Jonge, zij is verslaggeefster bij Dagblad van het Noorden en docent aan de Schrijversvakschool Groningen. Het portretterende vraaggesprek is haar specialiteit. Frenk van der Linden: 'Inki de Jonge interviewt op zielsniveau.'

Stadsschouwburg De Harmonie Leeuwarden
Zondag 18 november 16:00

Drukkerij Van der Eems zaal 1 en 2

Prijs € 9,50
incl. pauzedrankje

Meet & greet na afloop

Telefonisch kaarten
bestellen:   (058) 233 0 233

www.harmonie.nl

 

 Afbeeldingsresultaat voor tessa de loo

 ****VOORAANKONDIGING****

Geachte en beste reis- & cultuurliefhebber,

Met trots kunnen wij u vertellen dat er weer een unieke reis naar Portugal wordt georganiseerd, nu vanaf Groningen Airport Eelde!
Tijdens deze reis speelt romanschrijfster Tessa de Loo, wereldwijd bekend van de roman “De Tweeling”, een warme en inspirerende rol…

Unieke 8-daagse vliegreis vanaf Groningen Airport Eelde naar Portugal

Datum 6 t/m 13 mei 2019
Prijs vanaf €998,- p.p.

Slechts 30 plekken beschikbaar!

U heeft de mogelijkheid tot voorinschrijving omdat u, kort of langer geleden, één of meerdere dagen met ons op reis bent geweest!

 

Wat biedt deze reis u o.a.?

  • uitgebreid ontbijt en diner voor alle dagen
  • speciaal ontvangst door bekend romanschrijfster Tessa de Loo, zij begeleidt ook verschillende excursies  
    Tessa de Loo woont op een idyllische plek in de Algarve en wij gaan haar tijdens een van onze excursies thuis bezoeken, haar passie voor de Algarve en het schrijven
    zal ze met ons delen; zodat we ons kunnen blijven verbazen over de zoete, zilte geur en kleur van de Algarve
  • ontspannen wandelingen, genieten van natuur, cultuur en vanzelfsprekend een stukje literatuur

 

Bent u enthousiast, mail ons z.s.m.: info@carlaoortwijn.nl

Vermeld alvast uw kamervoorkeur (1- of 2-persoonskamer) wij houden deze kamer dan voor u in optie!
Voor meer informatie bel ons gerust! Tel: 0592-703008

Website hotel
https://www.mirachorohotels.com/hotel-mirachoropraia-em-algarve/ (Ctrl-klikken voor koppeling)

LET OP!
Vanaf 10 november staat de reis online en start de officiële inschrijving.

PS: Het nieuwe boek van Tessa de Loo “DE TWEELING ACHTER DE SCHERMEN” komt zaterdag 3 november 2018 uit!

 8-DAAGSE VLIEGREIS GRONINGEN AIRPORT EELDE – FARO  CARVOEIRO in de ALGARVE / PORTUGAL DATUM: 6 t/m 13 mei 2019 Prijs: vanaf € 998,- p.p.
 
 
Afbeeldingsresultaat voor loule    Afbeeldingsresultaat voor tavira
 
 
Inbegrepen:
• retourvlucht Groningen Airport Eelde - Faro (Transavia)
• luchthavenbelasting • veiligheidstoeslag
• 10 kg handbagage
• transfer per comfortabele touringcar van vliegveld Faro naar Hotel MIRACHORO PRAIA **** v.v.
• 7 x overnachting in het 4-sterrenhotel MIRACHORO PRAIA (op basis van 2 personen in een kamer met balkon) in het authentieke Carvoeiro
• 7 x uitgebreid ontbijtbuffet in het hotel
• 7 x uitgebreid dinerbuffet in het hotel
• gebruik van zwembaden, sauna, zonnebedjes
• toeristenbelasting
• 2 x excursies o.l.v. romanschrijfster Tessa de Loo   Inbegrepen excursies EXCURSIE 1 per touringcar naar het middeleeuwse stadje Loulé en op bezoek ‘Thuis bij Tessa’ in Casa Barocca, deze excursie duurt een hele dag o.l.v. schrijfster Tessa de Loo  EXCURSIE 2 per touringcar naar natuurgebied Fonté de Benémola inspiratie wandeling, deze excursie duurt een halve dag o.l.v. schrijfster Tessa de Loo
 
Tijdens deze reis zullen wij nog een drietal, op maat samengestelde excursies o.l.v. Tessa de Loo, aanbieden. Zoals naar de stad Tavira, naar de Lagune van Vila Real de Santo António en naar de bergdorpen Alte & Silves. U kunt ter plaatse beslissen of u hieraan wilt deel nemen. De prijs van deze excursies zijn op dit moment nog niet bekend.   Toeslag Eelde vluchttoeslag €25,- p.p. (o.b.v. de nu geldende tarieven) 1-persoonskamertoeslag €15,- per nacht (op basis van beschikbaarheid) Boekings-/administratiekosten €15,- p.p.   Optioneel bij te boeken Bagage per enkele reis: 15 kg is €13,- |20 kg is €16,- | 25 kg is €23,-   Voor wie is deze reis geschikt Iedereen met een normale conditie en die van wandelen, cultuur proeven, lezen en/of schrijven houdt, kan zonder moeite aan deze reis deelnemen!
 
Meer info? Tel: 0592 – 703008 (tijdens kantooruren di-vr 09:00 – 16:30 uur) of via e-mail: info@carlaoortwijn.nl  
 
 
Met veel zorg wordt deze reis samengesteld en begeleid door Gelly Talsma van De Culturele Onderneming  & Carla Oortwijn Travel & Events.  
Hartelijke groet,
Gelly Talsma & Carla Oortwijn
 
 
PS: Wees zo vrij deze reis met uw familie, vrienden en kennissen te delen!