Start

Lezing Frank Westerman: De wereld volgens Darp. Een nieuwe Koude Oorlog?

Uitverkocht.

De lezing zal ook live worden gestreamd via ons YouTube kanaal: Tresoar YouTube.

Onder voorbehoud i.v.m. de coronamaatregelen.

 

17-09-2020 12:30-13:30

​Lezing Frank Westerman: De wereld volgens Darp. Een nieuwe Koude Oorlog?


Onder voorbehoud i.v.m. de coronamaatregelen. Graag vooraf aanmelden.

​Op 9 november 1989 viel de Berlijnse Muur. Deze historische gebeurtenis markeerde het einde van een tijdperk. Maar anno 2020 laaien de spanningen tussen Oost en West weer op en lijken we af te stevenen op een nieuwe Koude Oorlog…

Als ooggetuige van de geschiedenis maakte journalist en schrijver Frank Westerman in december 1989 de val van de Ceaușescu's mee. Hij maakte reportages over Che Guevara, ontbeet in Cuba met een voortvluchtige RAF-terroriste en sprak met ex-Sovjetminister Edouard Sjevardnadze. En hij liep begin jaren 80 mee in demonstraties in het Drentse dorp Darp waar - tot 1992 - Amerikaanse kernkoppen in het bos lagen opgeslagen.

In dit theatercollege laat Westerman de Koude Oorlog in woord en beeld nagalmen via Boekarest en Havana tot in Drenthe - en laat hij helder zien waar en hoe de geschiedenis zich anno 2020 dreigt te herhalen.

Wil je zeker zijn van een plekje? Vergeet dan niet je vooraf aan te melden.
I.v.m. de coronamaatregelen is er maar een beperkt aantal plekken beschikbaar.
De lezing zal ook live worden gestreamd via ons YouTube kanaal: Tresoar YouTube

Elke derde donderdag van de maand organiseren Tresoar en De Culturele Onderneming een lunchlezing in Leeuwarden. Maak kennis met allerlei boeiende nieuwe ontwikkelingen en onderzoeken van universiteiten, hogescholen en andere organisaties in Friesland.

De lezingen worden gehouden in de Gysbert Japicxzaal van 12.30 tot 13.30 uur. De lezingen zijn gratis.

Gebruik maken van de lunch (2 broodjes + 1 consumptie voor € 4,00)? Dan dit graag apart vermelden.

Locatie:

Tresoar Boterhoek 1 8911 DH Leeuwarden

 

 
Lunchlezing Lenneke Berkhout: Hoveniers van Oranje Tickets, don, 15 okt.  2020 om 12:30 | Eventbrite
 
Lunchlezing Lenneke Berkhout: Hoveniers van Oranje

​Onder voorbehoud i.v.m. de coronamaatregelen.

De tuinen van de prinsen en prinsessen van Oranje waren toonaangevend in de zeventiende eeuw. Een vijftigtal hoveniers en ander tuinpersoneel onderhielden deze tuinen. De vele hoveniersinstructies die bewaard zijn gebleven, geven een kleurrijk beeld van de dagelijkse gang van zaken in en om de tuinen. De hoveniers waren verantwoordelijk voor de teelt van groenten en fruit, de aanleg van parterres, de verzorging van uitheemse planten, de 'broeikunst' en nog veel meer. Zij speelden een belangrijke rol in de (internationale) uitwisseling van horticulturele kennis, onder andere tussen het Friese hof en het Oranjehof. De prinsessen van Oranje stuurden hun hoveniers soms rechtstreeks aan. Met name prinses Maria Louise van Hessen-Kassel waardeerde haar hoveniers en hield een zeer eigenzinnige hovenier lang de hand boven het hoofd.

Lunchlezing

Iedere derde donderdag van de maand organiseren Tresoar en De Culturele Onderneming een lunchlezing in Leeuwarden over tal van interessante en actuele onderwerpen.

De lezing begint om half 1 en duurt ongeveer 45 minuten tot een uur. De toegang is gratis. Bij het aanmelden kun je aangeven of je ook gebruik wilt maken van de lunch voorafgaand aan de lezing (2 broodjes + 1 consumptie, aanvang 12.00 uur). De kosten hiervoor zijn 4 euro, te betalen bij aanvang.

De lezing zal ook live worden gestreamd via ons YouTube kanaal: Tresoar YouTube.

Onder voorbehoud i.v.m. de coronamaatregelen.

Locatie:

Tresoar Boterhoek 1 8911 DH Leeuwarden

Aanmelden:

https://lunchlezingberkhout.eventbrite.nl/

 

Lezing Abdelkader Benali in het kader van Maand van de Geschiedenis 2020

22-10-2020 20:15-22:00

Abdelkader Benali schrijft het essay van de Maand van de Geschiedenis 2020. Het thema van de Maand van de Geschiedenis, het grootste historische evenement van Nederland dat elk jaar plaatsvindt in oktober, is dit jaar Oost/West. 

 

​Abdelkader Benali (1975) schrijft romans, verhalen, poëzie, toneel en journalistiek werk. Bruiloft aan zee is zijn internationaal bejubelde en bekroonde debuut. Nadien publiceerde hij onder meer het Marokkaanse kookboek Casa Benali, het kinderboek Mijn broer en ik en recentelijk de roman De weekendmiljonair. In zijn essay Reizigers van een nieuwe tijd duikt Benali in het onwaarschijnlijke verhaal van grensganger Jan Janszoon, een Nederlandse piraat die zich in de vroege zeventiende eeuw bekeerde tot de islam en in Marokkaanse dienst trad.

Meer informatie over het thema van de Maand van de Geschiedenis is hier te vinden.

Let op: deze lezing wordt gegeven in Neushoorn, Ruiterkwartier 41 Leeuwarden. 
Onder voorbehoud i.v.m. de coronamaatregelen.

Wil je zeker zijn van een plekje? Vergeet dan niet je vooraf aan te melden. I.v.m. de coronamaatregelen is er maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. 

AANMELDEN >>>

Auteursportret gemaakt door Bob Bronshoff.

 

 

Leesbaar Friesland

In de zomer van 2018 start het literaire-citatenproject Leesbaar Friesland (Lêsber Fryslân). Publiek in Friesland en 'om utens' wordt gevraagd citaten aan te dragen uit beroemde Friese en Nederlandse romans, verhalen, gedichten en liederen. Die citaten moeten betrekking hebben op een geografische plek. Teksten van Simon Vestdijk over Harlingen bijvoorbeeld, of van Tsjêbbe Hettinga over kust, zee en polder. En natuurlijk van Vonne van der Meer over Vlieland of Theun de Vries over een boom in Veenwouden. Op deze manier ontstaat een 'leesbare kaart' van Friesland.

De citaten worden geselecteerd, aangevuld en geredigeerd door een professionele literaire redactie onder leiding van Tresoar, Leesbaar Laagland en de Culturele Onderneming. Van wie nemen we een citaat over Jorwerd op: van Geert Mak of van J.J. Slauerhoff, of van allebei?

Uiteindelijk wordt de kaart vormgegeven en gedrukt als een prachtige poster, boek en zelfs behang in verschillende uitvoeringen en formaten. Deze Leesbaar Friesland-producten verschijnen in het najaar van 2019.

Leesbaar Friesland is een initiatief van Tresoar in samenwerking met Leesbaar Laagland, De Culturele Onderneming, Omrop Fryslan en de Leeuwarder Courant.

Iedereen kan meedoen! Ga via 

>> http://www.tresoar.nl/Pages/Leesbaar-Friesland.aspx

 

Een leesbare kaart – wat is dat?

​Een leesbare kaart is een geografische kaart die niet uit lijnen, arceringen en andere grafische hulpmiddelen is opgebouwd, maar uit letters, woorden, citaten. Zo is de voorganger van Leesbaar FrieslandLeesbaar Amsterdam – opgebouwd uit meer dan vijfhonderd citaten over de hoofdstad van zo'n 250 binnen- en buitenlandse schrijvers. Elk citaat staat precies op de plaats waar het hoort. Zo staat J.C. Bloem op de Dapperstraat, is de Sarphatistraat van Nescio en wordt de Lauriergracht gevuld met Multatuli's Max Havelaar's openingszin. Al lezend wandel je zo door de stad.

Leesbaar Friesland gaat uit van hetzelfde principe. De citaten komen precies op de plek waar ze geografische gezien thuishoren. Zo komt Afke's tiental van Nienke van Hichtum in Warga terecht, De fûke van Rink van der Velde bij het Tjeukemeer en de gevoelige liederen van Nynke Laverman in de buurt van Weidum. In één blik kun je zo zien hoe gevarieerd, fijnzinnig en interessant het door citaten gevormde Friese landschap is: van de onstuimige kustgedichten van Tsjêbbe Hettinga tot de Kameleonreeks van Hotze de Roos in Terherne.

 > Voorgangers: van Leesbaar Amsterdam tot Leesbaar Bergen