Activiteiten
logo

Lunchlezing met Govert Schilling- Levende planeten

Lunchlezing Govert Schilling - Levende planeten

​Vanaf september organiseren Tresoar en De Culturele Onderneming iedere derde donderdag van de maand een lunchlezing in Leeuwarden. Maak kennis met allerlei prachtige en boeiende nieuwe ontwikkelingen en onderzoeken van Hogescholen, Universiteiten andere organisaties in Friesland.

Donderdag 21 december- Lezing van Govert Schilling - Levende planeten

RESERVEREN
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  tel.
058-7890740 of 058-7890792
Lezing is gratis.
Als u ook gebruik wilt maken van de lunch (2 broodjes + 1 consumptie voor € 3,00) dan dit graag even apart vermelden.

PROGRAMMA
12.00  inloop
12.30  lezing
13.15  vragen
13.30  einde

LOCATIE
Tresoar
Boterhoek 1
8911 DH Leeuwarden
www.tresoar.nl
www.decultureleonderneming.nl

 

Lunchlezing met Wiebe Wieling over de achtergrond bij de organisatie van de Elfstedentocht

Lunchlezing Wiebe Wieling - Eftergroun by de organisaasje fan de Alvestêdetocht

​Vanaf september organiseren Tresoar en De Culturele Onderneming iedere derde donderdag van de maand een lunchlezing in Leeuwarden. Maak kennis met allerlei prachtige en boeiende nieuwe ontwikkelingen en onderzoeken van Hogescholen, Universiteiten en andere organisaties in Friesland.

Donderdag 16 november - Lezing van Wiebe Wieling - Eftergroun by de organisaasje fan de Alvestêdetocht
Lezing is in het Fries.

RESERVEREN
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   tel:
058-7890740 of 058-7890792
Lezing is gratis.
Als u ook gebruik wilt maken van de lunch (2 broodjes + 1 consumptie voor € 3,00) dan dit graag even apart vermelden.

PROGRAMMA
12.00  inloop
12.30  lezing
13.15  vragen
13.30  einde

LOCATIE
Tresoar
Boterhoek 1
8911 DH Leeuwarden
www.tresoar.nl
www.decultureleonderneming.nl

Ondanks de zwaartekracht Door Suzanna Jansen

Ondanks de zwaartekracht

Door Suzanna Jansen

   

Het grote nieuwe boek van Suzanna Jansen bestsellerauteur van Het pauperparadijs

 

 

Nederland, honderd jaar geleden. Cornelis van Eesteren, zoon van een aannemer, wil tegen de wens van zijn vader in architect worden. Steffa Wine, schippersdochter, ziet een leven voor zich als danseres, een ‘verdorven’ beroep waarop wordt neergekeken. Beiden komen terecht in de maalstroom van het machinetijdperk, de verwarrende jaren twintig, waarin de opkomst van de techniek grenzeloze mogelijkheden biedt, maar tegelijk de oude manier van leven voorgoed ontmantelt.

Het is de tijd van Bauhaus, De Stijl, Les Ballets Russes. Als antwoord op de ontmenselijking door de industriële revolutie bouwt de culturele avant-garde aan een nieuwe, utopische wereld. Dansen is een reactie op de geestdodende monotonie van het machinewerk. Steffa Wine drukt zo het ritme uit van de nieuwe tijd. Cornelis van Eesteren wil de nieuwe wereld letterlijk scheppen: in baksteen en beton. In 1935 ontwerpt hij het grote uitbreidingsplan van Amsterdam, dat na de oorlog in uitgeklede vorm wordt gebouwd.

 

In deze moderne tuinstad groeit de auteur op. Maar voor haar vormen de utopische, rechte lijnen van de architect juist een eentonig raster. De enige zwier in haar wederopbouwwijk gaat uit van de onbereikbare balletschool van Steffa Wine. Vrijwel dagelijks, op weg naar school, probeert ze een glimp op te vangen van de magie achter de etalageruit.

 

Ondanks de zwaartekracht is een even meeslepend als ingenieus vlechtwerk van drie levensverhalen. Het is een boek over toekomstvisioenen, de noodzaak van kunst, en over wat een mens tot mens maakt, tegen de achtergrond van de bewogen twintigste eeuw. In een beeldende stijl neemt Suzanna Jansen de lezer mee van de avant-gardescene in Parijs en Berlijn, via de onzekere jaren dertig, langs de klippen van de oorlog en de wederopbouw. Gaandeweg toont ze welke sporen de dromen van honderd jaar geleden hebben nagelaten in onze tijd.

 

Suzanna Jansen woonde en werkte als correspondent in Moskou. In 2008 verscheen Het pauperparadijs, dat uitgroeide tot een absolute bestseller, met inmiddels zestig drukken. Er verschenen vertalingen in Spanje en in Duitsland en het lovend ontvangen theaterspektakel Het pauperparadijs, dat in 2016 in Veenhuizen in première ging, heeft meer dan 90.000 bezoekers getrokken.

 

Woensdag 8 november

Tijd: 20.00-22.00

Locatie: Bibliotheek Rozet Auditorium Arnhem

Entree: € 9,- ledenkorting € 2,-

Kaarten bestellen: https://arnhem.biblio-shop.nl/activiteiten/inschrijven/2981/lezing-suzanna-jansen#

Commissaris van de Koning René Paas te gast in Klein Wetsinge

Commissaris van de Koning René Paas te gast in Klein Wetsinge

Zaterdag 11 november vertelt commissaris van de Koning René Paas in de kerk van Klein Wetsinge tijdens de tweede Ommelander herfstlezing uitgebreid over zijn terugkeer naar Groningen.

De kerk in Klein Wetsinge en de Culturele Onderneming (Gelly Talsma) hebben vorig jaar de eerste Ommelander herfstlezing georganiseerd. Hiermee hebben zij een nieuwe traditie ingeluid. Want ook dit jaar organiseren zij in de herfst een lezing met een prominente Groninger in de kerk van Klein Wetsinge. Vorig jaar beet Herman Sandman het spits af, dit jaar is niemand minder dan de commissaris van de Koning René Paas te gast. 

René Paas
René Paas belandde al heel jong in de politiek. Na zijn studie Nederlands Recht- en Bestuurswetenschappen in Groningen ging hij aan de slag als onderzoeker aan de RUG en werd organisatieadviseur bij Management Consultants BDO. In 1990 werd hij op 24-jarige leeftijd gekozen in de gemeenteraad van Groningen om vervolgens in de stad wethouder te worden. Zijn kans om nationaal aan de weg te timmeren kreeg Paas als voorzitter van de vakbond CNV. In 2009 werd Paas voorzitter van Divosa, de vereniging van directeuren van Sociale Diensten. Vorig jaar volgde hij Max van den Berg op als commissaris van de Koning in Groningen.

De kerk van Klein Wetsinge
Het kerkje van Klein Wetsinge ligt tussen Sauwerd en Winsum, met een prachtig uitzicht op het Reitdiepgebied. De kerk is in opdracht v
an de Stichting Oude Groninger Kerken grondig gerestaureerd en verbouwd. De kerk wordt gerund door het beheerdersechtpaar Nicolaas en Inez Geenen, beiden geboren en getogen Groningers. Er is een uitgebreide lunch- en borrelkaart. Bezoekers kunnen naar boven lopen om het bijzondere uurwerk te bekijken en te genieten van het mooie uitzicht op het Reitdiepgebied. 

De Culturele Onderneming
De Culturele Onderneming bedenkt en ontwikkelt activiteiten op het gebied van kunst en cultuur, zoals een literaire avond, een literatuur- en muziekprogramma, een concept voor een tentoonstelling, een opdracht tot het schrijven van een boek of een literaire reis.

Aanvang: 15.30 uur (inloop 15.00 uur)

Entree: € 15,- (studenten € 10,-)
Kaarten zijn telefonisch te bestellen: 06 54 68 54 05 of via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

zaterdag 11 november 2017 15:30 - € 15,00 

De kerk van Klein Wetsinge
Valgeweg 12
9773 TK Wetsinge

 Eeuwigheid

 
Nu is hij weer terug bij het begin.
Alleen de dood heeft toekomst.
Binnenkort
Zal hij weer kleuter zijn en benjamin
En door een zoetelief worden beknord
 
Die hem bezweert dat zij zijn moeder is.
Hij zal zo jong en mooi zijn als hij wil.
Hij zal zo rap zijn als een hagedis.
Een wildebras en, als het moet, muisstil.
 
Hij zal een jongen worden en een man.
Hij zal de kop verpletten van de slang.
Totdat hij stokt. Het komt er niet meer van.
Hij wordt volwassen en hij is weer bang.
 
Boemerang en andere gedichten
Gerrit Komrij
Verschijnt 20 september 2012