Literaire Reizen
logo

Met Arita Baaijens naar de Altai

De Culturele Onderneming, Battuta Reizen en Arita Baaijens presenteren: Een literaire reis door de Siberische Altai

Gegarandeerd vertrek!

Woestijnreizigster en schrijfster Arita Baaijens is toe aan iets anders. Na twintig jaar zand en kamelen zoekt zij een nieuwe reisbestemming. Het moet een afgelegen oord zijn, iets met sneeuw en bergen, herders en nomaden. Taal, cultuur en religie moeten afwijken van wat de schrijfster al kent. In 2008 vond zij die plek in de ruige Altai-bergen in zuidwest Siberië, een afgelegen gebied met besneeuwde pieken, opaalkleurige gletsjermeren, zingende bergrivieren, geurige bergweiden en bossen waarin bruine beren, wolven en edelherten leven. De taaie herders te paard zijn afstammelingen van Denghis Khan.

Lees ook Blog 6 van Arita Baaijens.

 

Lees meer: Met Arita Baaijens naar de Altai

Naar Rome met Jan Blokker jr.


Italië - Via Francigena


Samen met Jan Blokker jr.op Pelgrimage naar Rome

14-daagse pelgrimstocht langs pensions en hotels.


Herleef de tijden van de grote pelgrimagesen ga samen met schrijver en columnist Jan Blokker jr. over de historische padenen landweggetjes van de Via Francigena op weg naar Rome. De stevige wandeltochtendoor de vriendelijke landschappen van Toscane en Lazio voeren ons vanaf het historische Siena langs eeuwenoude stadjes en dorpen als Montalcino, Radicofani en Sutri. U profiteert van het comfort van een goede hotelkamer en bagagevervoer.


reiscode 125190 | vertrek 23 mei

prijs v.a. € 1360,- p.p.


Voor verdere informatie klik op 'Lees meer'


Om deze reis te boeken:

www.snp.nl of bel 0243-277000

 

Lees meer: Naar Rome met Jan Blokker jr.

China Alumnireis 2010

Rijksuniversiteit Groningen,

Bureau Alumnirelatie & Fondsenwerving,

De Culturele Onderneming

en Battuta Reizen presenteren:


Een hofreis door de tijd.

 

De reis zal niet worden begeleid door de heer Kuiken, zoals oorspronkelijk gepland. Gelukkig hebben we een uitstekende vervanger kunnen vinden in de persoon van de heer Remko Tanis. Ook hij is alumnus van de RUG. Na zijn studie geschiedenis en journalistiek, bracht zijn werk als journalist hem uiteindelijk naar China, waar hij thans gevestigd is als freelance journalist in Shanghai. hij werkt onder anderen voor het Belgische HUMO, voor Netwerk, Netherlands Press Organization en RTL Z. Naast de actualiteit en economische zaken, richt Remko's aandacht zich ook op de rijke geschiedenis van China. Hij zal zich speciaal voor deze reis verder verdiepen in de door de heer Kuiken aangedragen thematiek van de VOC-hofreis van Joan Nieuhof. Maar zal ook nieuwe programmapunten inbrengen, met name in Beijing, waar een speciale excursie zal worden gewijd aan de moderne architectuur, en zijn betekenis in het huidige China, en aan de zogenaamde art-districts, veelal oude fabriekshallen, waar kunstenaars vrij baan krijgen in een soort van broedplaatsen. De beroemdste van deze art-districts, 798 genaamd, zult u ook bezoeken.

 

U kunt alvast een beetje kennis maken met Remko Tanis, en zijn werk via zijn eigen website: http://www.remkotanis.com/Life_From_China/Welcome.html. Omdat Remko Tanis in China verblijft zal de geplande bijeenkomst voor deze reis pas plaatsvinden in augustus. Degenen die de reis geboekt hebben zullen daar begin juli een uitnodiging voor ontvangen.

In de provincie Guangdong overnachten we eerst op het eilandje Shamian in de stad Guangzhou (Kanton) en bezichtigen we de Nanyue tombe en het Nanhua-klooster. Op het platteland in het noorden van Guangdong maken we een tocht langs tempels en kloosters in de omgeving van Shaoguan. Voor natuurliefhebbers bezoeken we het Danxia Mountain Nature Reserve en gaan we op het platteland op zoek naar een Zenvader uit de 7e eeuw.

Op tweederde van de reis snellen we vanuit het verleden door naar het bruisende heden: met de nachttrein naar Beijing met haar overweldigende contrast tussen oud en nieuw. Beijing is misschien wel de meest dynamische stad van China, en we besteden daarom volop aandacht aan moderne architectuur en kunst. Maar we maken ook een uitgebreide wandeling over de Chinese Muur, en bezoeken we natuurlijk de Verboden Stad. Oud, nieuw, modern, traditioneel. Het komt allemaal in deze reis aan bod. Een hofreis door de tijd.

De reis heeft veel georganiseerde excursies op het programma staan, die de link leggen tussen het heden en het verleden van China. Maar zowel in Hongkong als in Beijing is er uiteraard ook gelegenheid om op eigen houtje rond te kijken.


Reisprogramma

 

 • Dag 1 Amsterdam – Hongkong

 • Dag 2 Aankomst Hongkong, facultatieve verkennende stadswandeling naar The Peak

 • Dag 3 Hongkong, excursie naar de New Territories

 • Dag 4 Hongkong, excursie naar Po Lin klooster

 • Dag 5 Hongkong – Guangzhou per boot

 • Dag 6 Guangzhou, excursie naar Nanyue tombe

 • Dag 7 Guangzhou – Shaoguan, via Nanhua klooster

 • Dag 8 Shaoguan, excursie Maba Man museum en Twin Peaks

 • Dag 9 Shaoguan, excursie naar Danxia Mountain Nature

 • Reserve – nachttrein naar Beijing

 • Dag 10 Aankomst in Beijing, excursie Verboden Stad

 • Dag 11 Beijing, wandelexcursie over de Chinese Muur

 • Dag 12 Beijing, vrije dag

 • Dag 13 Beijing – vertrek naar Hongkong

 • Dag 14 Hongkong – Amsterdam


China Alumnireis 2010 Een hofreis door de tijd

Reissom 14 dagen: € 2.875 p.p.

Het aantal deelnemers is minimaal 20 en maximaal 30
Vertrekdatum: 15 september 2010 Terugkeer 28 september 2010

U kunt zich aanmelden met het boekingsformulier met Reiscode CHT1010915

Gerrit Komrij - Portugal 2005

 

Ter nagedachtenis.

In 2005 organiseerde De Culturele Onderneming een literaire reis naar Portugal.

Schrijver en dichter Gerrit Komrij was gastheer.

Lees meer: Gerrit Komrij - Portugal 2005

We zijn begonnen

 

en het is alsof
we begonnen zijn
met kruipen

het lopen lijkt veraf
maar we zijn jong
we nemen de tijd

we proberen
we pakken de handen

we lopen
zo lang het kan

tussen onze ouders in
drie silhouetten

één schaduw
op het pad

bij de zee
aangekomen
staan we alleen

betekent
het niets

roepen we

kom terug


Tsead Bruinja 2008