Reisverslagen
logo

RUG-reis naar Spitsbergen

24 augustus t/m 5 september 2009

Voor het eerst in drie jaar organiseerde de afdeling Alumnirelaties van de RUG weer een alumnireis. Als bestemming kozen we een gebied, dat niet alleen sterk tot de verbeelding en avonturiersdrang van velen spreekt, maar ook nog eens diepe wortels in de Nederlandse geschiedenis heeft: Spitsbergen. De RUG heeft hier zelf ook geschiedenis: het Arctisch Centrum heeft hier al sinds enkele decennia een onderzoeksbasis.

 

Met 30 alumni aan boord van de barkantine de “Antigua” hebben prof.dr. Hacquebord en Frits Steenhuisen van het Arctisch Centrum van de RUG de west- en noordkust van Spitsbergen gedurende een 12-daagse reis bezeild. Hoe ongelofelijk mooi en geslaagd deze reis was, kunt u in dit verslag nalezen.

Lees meer: RUG-reis naar Spitsbergen

Frank Westerman - Oldamt 2008

Een tocht door het Oldambt met Frank Westerman
Naar aanleiding van zijn roman 'De Graanrepubliek'

Op zaterdag 8 maart 2008 organiseerde De Culturele Onderneming een tocht door het Oldambt met reisleider en auteur Frank Westerman, naar aanleiding van de verschijning van de nieuwe uitgebreide druk van zijn boek 'De graanrepubliek'.

Lees meer: Frank Westerman - Oldamt 2008

Johan de Boose - Polen 2006

Verslag van de eerste literaire reis naar Polen door Peter Sijnke.

Impressies van een indrukwekkende literaire reis door Polen


In mei 2006 ging de reis naar Polen. Centraal daarbij stond de Vlaamse auteur Johan de Boose, die het boek Alle dromen van de wereld. Een sentimentele reis door Polen (Meulenhoff, 2004) schreef, dat de 15 deelnemers vooraf toegezonden kregen. Johan is gepromoveerd in de Slavische talen en verbleef meerdere malen in Polen. Hij was onze literaire leidsman, terwijl Sven Standhardt onze eigenlijke reisleider namens SRC was. Sven is eveneens Slavist en bovendien priester van de Russisch-orthodoxe Kerk. Met zulke reisleiders en initiatiefneemster Gelly in ons midden kon er natuurlijk niets misgaan.
De vertrekdatum was zaterdag 29 april. We vlogen vanaf Schiphol met de Poolse luchtvaartmaatschappij LOT naar het vliegveld van Warschau. Na het inchecken in ons Novotel hotel, waar een enorme groep Joodse kinderen van all over the world verbleef, die een congres in Warschau bijwoonden, vond o.l.v. Johan een eerste verkenning van de stad plaats.

Lees meer: Johan de Boose - Polen 2006

Frank Westerman - Rusland 2007

Fotoverslag van een literaire reis
met Frank Westerman naar Moskou
en St Petersburg
door Ecco van Oosterhout
Frank Westerman, historicus en schrijver, met een gezelschap in het voorjaar van 2007.

Lees meer: Frank Westerman - Rusland 2007

We zijn begonnen

 

en het is alsof
we begonnen zijn
met kruipen

het lopen lijkt veraf
maar we zijn jong
we nemen de tijd

we proberen
we pakken de handen

we lopen
zo lang het kan

tussen onze ouders in
drie silhouetten

één schaduw
op het pad

bij de zee
aangekomen
staan we alleen

betekent
het niets

roepen we

kom terug


Tsead Bruinja 2008