Start

                

Lezing en wandeling met Flip van Doorn

Zondagmiddag 15 april geeft schrijver Flip van Doorn in de kerk van Klein Wetsinge een lezing over zijn boek De eerste wandelaar. Na de lezing volgt er een wandeling in de omgeving van de kerk. Van Doorn, verwoed wandelaar en schrijver, treedt met zijn boek De eerste wandelaar in de voetsporen van de doopsgezinde predikant Jacobus Craandijk.

Eerste wandelaar van Nederland
Jacobus Craandijk wandelde tussen 1875 en 1888 door heel Nederland en deed daar verslag van in een aantal boeken. De predikant staat hiermee te boek als de eerste wandelaar van Nederland. Voor die tijd werd er alleen doelmatig gelopen om van A naar B te komen. Wandelen als doel op zich, kijkend naar de omgeving, genietend van de fysieke activiteit en het buiten zijn was nieuw. Laverend tussen vooruitgangsoptimisme en nostalgie, beschreef Craandijk een snel veranderende samenleving. Door de industrialisatie ging het land op de schop en met de komst van de spoorwegen werden talloze streken toegankelijk gemaakt; tegelijkertijd ontstond er belangstelling voor de natuur. Flip van Doorn, een ver familielid van Craandijk, liep zijn wandelingen na en merkte dat hij nog verrassend vaak in zijn voetsporen kon lopen. 

Flip van Doorn
Flip van Doorn is wandelaar en reiziger, maar bovenal schrijver. Hij publiceert onder andere in Algemeen Dagblad en Trouw. Daarnaast schreef hij meerdere boeken, waaronder 1000 plekken die je echt gezien moet hebben – Nederland, waarvan 30.000 exemplaren werden verkocht.

De kerk van Klein Wetsinge
Het kerkje van Klein Wetsinge ligt tussen Sauwerd en Winsum, met een prachtig uitzicht op het Reitdiepgebied. De kerk is in opdracht van de Stichting Oude Groninger Kerken grondig gerestaureerd en verbouwd. De kerk wordt gerund door het beheerdersechtpaar Nicolaas en Inez Geenen, beiden geboren en getogen Groningers. Er is een uitgebreide lunch- en borrelkaart. Bezoekers kunnen naar boven lopen om het bijzondere uurwerk te bekijken en te genieten van het mooie uitzicht op het Reitdiepgebied.

Entree (lezing + wandeling): € 12,50
Kaarten zijn telefonisch te bestellen: 06 54 68 54 05 of via e-mail kleinwetsinge@blgroningen.nl
zondag 15 april 2018. aanvang 15:00 - € 12,50 (inloop: 14.30 uur)

De kerk van Klein Wetsinge
Valgeweg 12
9773 TK Wetsinge

Organisatie: Kerk Klein Wetsinge en De Culturele Onderneming