Start

 

Schrijverscafé met Lieve Joris

 

LIEVE JORIS (Neerpelt, België) is internationaal bekend als schrijfster van non-fictie boeken over de Arabische wereld, Oost-Europa en Afrika. Haar boek De melancholieke revolutie (1990) werd bekroond met de Henriëtte Roland Holst-prijs, Mali blues (1996) met de Cultuurprijs van de Vlaamse gemeenschap, De hoogvlaktes (2008) met de Franse Prix Nicolas Bouvier, Op de vleugels van de draak met de Bob den Uyl Prijs. In 2010 benoemde Frankrijk haar tot Ridder in de Orde van Kunst en Letteren.     

België's vroegere kolonie Congo is een terugkerend thema in haar oeuvre. In Terug naar Congo (1987), Dans van de luipaard (2001) en Het uur van de rebellen (2006) pleegt zij 'literaire vivisectie op de geschiedenis', zoals Maarten Asscher het in Ons Erfdeel noemt. Naar aanleiding van Het uur van de rebellen schreef Libération: 'Lieve Joris is een van de beste journalisten ter wereld.' The Daily Telegraph noemde het 'een intelligent en soms prachtig verhaal over een van de grote drama's van onze tijd'. De hoogvlaktes (2008) was haar voorlopige afscheid van Congo. 
 
Naast Afrika heeft de Arabische wereld altijd een grote aantrekkingskracht op haar uitgeoefend, getuige haar debuut De Golf (1986), het Boekenweekessay Een kamer in Cairo (1991) en De poorten van Damascus (1993), dat in verschillende talen is vertaald.  

In het najaar van 2010 verscheen de verhalenbundel Mijn Afrikaanse telefooncelwaarin Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa – de drie gebieden die Lieve Joris bereisde – samenkomen. 
 
Jaren nadat zij voor het eerst in Congo was, raakte Lieve Joris geïnteresseerd in de relatie tussen Afrika en China. Voor Op de vleugels van de draak (2013) dook zij onder in de wereld van Afrikanen en Chinezen die als kleine visjes achter de grote handelscontracten aan elkaars territorium binnenzwemmen.  

In haar nieuwe boek, Terug naar Neerpelt, komt Lieve Joris thuis in het Vlaanderen van haar jeugd, in het huis aan het kanaal waar zij opgroeide als middelste van een woelig gezin van negen, en vertelt ze het verhaal waar ze al die jaren omheen reisde.


Het Schrijverscafé wordt georganiseerd i.s.m. de Culturele Onderneming

Website: www.lievejoris.nl

Interview door: Inki de Jonge, zij is verslaggeefster bij Dagblad van het Noorden en docent aan de Schrijversvakschool Groningen. Het portretterende vraaggesprek is haar specialiteit. Frenk van der Linden: 'Inki de Jonge interviewt op zielsniveau.'

Stadsschouwburg De Harmonie Leeuwarden
Zondag 18 november 16:00

Drukkerij Van der Eems zaal 1 en 2

Prijs € 9,50
incl. pauzedrankje

Meet & greet na afloop

Telefonisch kaarten
bestellen:   (058) 233 0 233

www.harmonie.nl