Start

Schrijverscafémet Annegreet van Bergen

 

Annegreet van Bergen (1954) is van opleiding econoom en van beroep journalist. Ze werkte o.a. voor de Volkskrant en Elsevier en schreef boeken over indringende thema’s als burn-out en euthanasie: De lessen van burn-out (2000)en Mijn moeder wilde dood (2010). Landelijke bekendheid kreeg ze als auteur van de bestseller Gouden jaren, een uniek tijdsdocument en feel good book op basis van economische cijfers.

In Het goede leven – Hoe Nederland in een halve eeuw steeds welvarender werd pakt Annegreet de draad van Gouden jaren weer op. Met nieuwe observaties en anekdotes borduurt ze voort op het thema van de grote naoorlogse groei die het leven in Nederland onherkenbaar heeft veranderd. De tijd is voorbij dat huismoeders hun boodschappen bij de kruidenier om de hoek deden, verloofde stellen jaren moesten sparen voor een uitzet, in de bioscoop rammelende collectebussen van Bio Vakantieoord werden doorgegeven en kinderen pas hun twaalfde verjaardag een eigen horloge kregen.

Het goede leven is een aanvulling op de verhalen uit Gouden jaren en behandelt nieuwe thema’s als vrouwenemancipatie, afkalvende zondagsrust en het verdwenen verschil tussen ziekenfonds en particulier. En: wie biedt er tegenwoordig zijn gasten nog een rokertje aan? Of: welk kind spaart er nog sigarenbandjes?

Website: www.annegreetvanbergen.nl

Interview door: Inki de Jonge, zij is verslaggeefster bij Dagblad van het Noorden en docent aan de Schrijversvakschool Groningen. Het portretterende vraaggesprek is haar specialiteit. Frenk van der Linden: 'Inki de Jonge interviewt op zielsniveau.'

Murel Fijnvandraat, celliste, zal zondag de muzikale intermezzo verzorgen.

Ze zal 2 stukken spelen. Het eerste stuk is 'Lily of the valley' van Paul Fleury. Dit eerste stuk heb ik gekozen naar aanleiding van de informatie over het boek en symboliseert eigenlijk beide kanten die het leven kan hebben. Het stuk is in een majeur toonsoort maar begint toch wat melancholisch. Later in het stuk wordt gerefereerd naar vrolijkere tijden.

Het stuk dat volgt is 'Quedémonos aquí' door Facundo Villanueva. Dit is een tango. Ook dit stuk symboliseert alle onderdelen die het leven kan hebben. Verdriet, vreugde maar vooral bewogenheid. Ook dit is een majeur toonsoort maar kan toch af en toe melancholisch klinken.

Beide stukken refereren naar het goede leven maar ook naar de tijden waarin het soms minder was.

Stadsschouwburg De Harmonie Leeuwarden

Zondag 24 maart 16:00

Drukkerij Van der Eems zaal 1 en 2

Prijs € 9,50
incl. pauzedrankje

Telefonisch kaarten
bestellen:   (058) 233 0 233

www.harmonie.nl