Start

Lunchlezing: Een toonaangevende dirigent uit Arnhem: Eduard van Beinum door Joop van Velzen in Musis Arnhem

 

Arnhemmer en chef dirigent van het (nu Koninklijk) Amsterdams Concertgebouworkest

Eduard Alexander van Beinum, geboren op 3 september 1900, woonde in Arnhem op de Schutterstraat 5 in de wijk Klarendal.
Tijdens zijn lagere schooljaren woonde de familie Van Beinum aan de Sloetstraat 26 en tijdens zijn middelbare schooljaren aan de Spijkerstraat 215, dichtbij het Concertgebouw Musis Sacrum. Van zijn middelbare schooljaren (HBS) is weinig bekend. Eduard hield van geschiedenis, maar het draaide bij Eduard om de muziek, hij was een natuurtalent.

Eduard was afkomstig uit een zeer muzikale familie. Zijn opa was dirigent geweest van een militaire kapel en zijn vader speelde contrabas bij de Arnhemsche Orkestvereniging (voorloper van het Gelders Orkest). Eduard leerde viool en altviool spelen van zijn negen jaar oudere broer Co. Pianospelen leerde hij van zijn muziekdocent Frans Hillen. Samen met Co vormde Eduard een viool-pianoduo. Hij speelde al op zijn zestiende altviool bij de Arnhemsche Orkestvereniging.

Eduard werd een dirigent van internationale allure. Naast het Concertgebouworkest was hij van 1949 tot 1952 voor vijf maanden per jaar eerste dirigent van het London Philharmonic Orchestra.
Hij trad, met zijn Amsterdams orkest, vaak in het buitenland op. Zo maakten ze een tournee in 1952 door de Verenigde Staten en was hij gastdirigent in Italië, Brazilië, Argentinië, de VS en Canada.  Van 1956 tot 1959 was hij verbonden aan het Los Angeles Orchestra. Daarnaast werd zijn werk vastgelegd op verschillende langspeelplaten (vinyl).
Hij kreeg vele nationale  en internationale onderscheidingen, en eredoctoraten werden hem toegekend. Kortom, een man met internationale status; maar toch sociaal, hartelijk en collegiaal.
Hij werd bij het Amsterdams Concertgebouworkest opgevolgd door Bernard Haitink.

 

Joop van Velzen

Joop van Velzen M.Sc./M.A. is aan de universiteiten van Utrecht en Vancouver (CANADA) academisch opgeleid als bioloog/botanicus én als muziekhistoricus. Naast paukenist in studentenorkesten en drummer in enkele muziekensembles, heeft hij jarenlange ervaring als trainer/coach in het bedrijfsleven in binnen- en buitenland. Joop is de auteur van de 4-delige biografie over de muzikale vriendschap tussen Clara Schumann en Johannes Brahms. Daarnaast schrijft hij over talrijke onderwerpen uit de klassieke muziek, werkt hij momenteel aan een biografie over Hugo Wolf en geeft hij – vanuit zijn Larense onderneming ‘Music in Life’ – Passie voor Klassiek! cursussen en lezingen over onderwerpen uit de wereld van de klassieke muziek. Tenslotte doceert hij over deze grote verscheidenheid van aspecten ook aan verschillende HOVO’s en de Vrije Academie in Amsterdam.

Di 26 feb 2019 ⋅ 12:00-13.30

Musis, Balkonzaal Velperbinnensingel 15 - 6811 BP Arnhem

Entree € 7,50

 https://www.musisenstadstheater.nl/programma/5794/Joop_van_Velzen/Lunchlezing_Een_toonaangevende_dirigent_uit_Arnhem_Eduard_van_Beinum