Start

Maaike Meijer

Vasalis diner

Neerlandica Maaike Meijer vertelt

Tijdens een driegangendiner vertelt Maaike Meijer over haar bevindingen tijdens het schrijven van haar biografie over dichter Vasalis en worden de favoriete gerechten van de dichter geserveerd.

Maaike Meijer (1949) is neerlandicus, literatuurwetenschapper en emeritus hoogleraar genderstudies van de Universiteit van Maastricht. Zij werkte zes jaar aan M. Vasalis, een biografie. Daarvoor kreeg ze van de familie toegang tot alle archieven. Ze publiceerde veel over Vasalis en deed eerder onder meer onderzoek naar Nederlandse dichteressen van na de Tweede Wereldoorlog.

M. Vasalis (pseudoniem van M. Droogleever Fortuyn-Leenmans, 1909-1998) is een begrip in de Nederlandse letterkunde.  Zo bekend als haar poëzie is, zo afgeschermd is haar leven altijd geweest.  Aan haar zelfgekozen onzichtbaarheid komt met de verschijning van deze monumentale biografie, geschreven door Maaike Meijer, een einde. In M. Vasalis. een biografie, ontvouwt zich een uniek vrouwenleven in de twintigste eeuw. Een leven dat zoveel veelzijdiger blijkt te zijn dan waartoe het door gebrek aan informatie was terugbracht.

Als iets kenmerkend is voor Vasalis’ poëzie is het de grenservaring. Vaak bevinden haar gedichten zich op de rand tussen niet-zijn en geboorte, tussen leven en dood, tussen de aangeharkte mensenwereld en een kolkend, onbegrijpelijk heelal. Deze gedichten zoeken steeds de grens op, bijvoorbeeld in de droom, de fantasie, de roes of zelfs de mystieke ervaring en het angstvisioen. Op basis van dagboeken en brieven ontdekte biografe Maaike Meijer waar Vasalis' fascinatie met grensoverschrijding vandaan kwam en wat het beschrijven ervan - wat altijd heet van de naald moest gebeuren - haar opleverde. Hoe onverdraaglijk het was dat de poëzie stopte. En hoe bevrijdend dat die op het laatst van haar leven weer terugkeerde.

Onlangs verscheen de prachtige biografie van F. Harmsen van Beek door Maaike Meijer.

Stadsschouwburg De Harmonie  Ruiterskwartier 4 8911 BP   Leeuwarden

Donderdag 31 januari 2019 18:00

Prijs € 27,50

Telefonisch kaarten
bestellen?
   (058) 233 0 233

 

Het diner is uitverkocht