Start

Poëzieavond met Tom Lanoye, Joost Oomen en Obe Alkema in Rozet Arnhem.

Tom Lanoye schrijft Poëziegeschenk 2019, thema VRIJHEID.

 

De landelijke poëzieweek viert de vrijheid van 31 januari t/m 6 februari 2019. Vrijheid gaat over vrij zijn van bezetters maar ook over je vrij voelen al individu. En hier vrij over kunnen denken. Rozet sluit aan op de landelijke poëzieweek, in samenwerking met de Culturele Onderneming.

Poëzie is bij uitstek het genre om alle vormen van vrijheid te bezingen. In een gedicht zijn alle gedachten vrij.
Noteer alvast in je agenda 1 februari 2019, dan treden Tom Lanoye, Joost Oomen en Obe Alkema in Rozet op.
Deelname is gratis

Tom Lanoye

De Vlaamse romancier, theaterauteur, dichter, scenarist en performer Tom Lanoye dicht in 2019 het Poëziegeschenk voor de 7e Poëzieweek. Het thema is Vrijheid.
Lanoye schreef alvast het gedicht Zonder handen, zonder tanden, dat tevens het motto wordt van de Poëzieweek. Het eerste deel luidt:

Geen woord zo vrij als vrij
Het weert wat men verbiedt
Smetvrij, vetvrij. Kogelvrij
Maar wat is dan ‘gastvrij’?
(Ontdaan van vreemdelingenwaan?)
En vogelvrij: een doel, een straf?
Of een verzuchting op een graf?
Hier ligt hij: Eindelijk vrij.

Lanoye werd als geschenkdichter voor de Poëzieweek voorafgegaan door Anna Enquist (2013), K. Schippers (2014), Ilja Leonard Pfeijffer (2015), Stefan Hertmans (2016), Jules Deelder (2017) en Peter Verhelst (2018). De Poëzieweek start op donderdag 31 januari 2019 in Vlaanderen en Nederland met Gedichtendag. Tijdens de Poëzieweek krijgen de klanten van de boekhandel bij aankoop van € 12,50 aan poëzie het Poëziegeschenk van Lanoye cadeau. 

Tom Lanoye

Tom Lanoye (1958) woont en werkt in Antwerpen en Kaapstad. Als dichter debuteerde hij in 1984 met In de piste. Zijn literair werk is in meer dan vijftien talen gepubliceerd of opgevoerd. Zijn bestverkochte titels zijn Sprakeloos, Kartonnen dozen, Ten oorlog en Gelukkige slaven. In 2012 schreef hij het Boekenweekgeschenk Heldere hemel. Hij vertaalde en bewerkte gedichten van War Poets en was Stadsdichter van Antwerpen. Zes van zijn romans werden verfilmd, waarvan één, Het derde huwelijk, in het Frans (Troisièmes Noces). Lanoye’s werk werd meerdere keren onderscheiden. Zo won hij onder meer de Constantijn Huygens-prijs voor zijn hele oeuvre, de Hernriette Roland-Holst-prijs, De Gouden Ganzeveer, De Gouden Uil Literatuur -en publieksprijs en in 2017 werd hem een Eredoctoraat verleend aan de Universiteit van Antwerpen.

Thema Vrijheid

Vrijheid is kwetsbaar en niet vanzelfsprekend en daarom moet zij gevierd worden. Nederland doet dat op 5 mei, België op 11 november. De Poëzieweek viert de vrijheid 31 januari t/m 6 februari 2019. Vrijheid gaat over vrij zijn van bezetters maar ook over je vrij voelen als individu. En hier vrij over kunnen denken. Binnen de filosofie bevraagt men niet voor niets of de vrije wil wel bestaat. In hoeverre kan iemand werkelijke vrijheid aan? In de liefde willen we vrij kunnen kiezen en vervolgens willen de meesten juist weer niet (te) vrij zijn, eerder gebonden en trouw aan die ene, beklonken met een rite en een ring, verbonden met elkaar tot de dood. Onze levensovertuiging kunnen we vrij belijden maar waar gaat deze vrijheid over in onvrijheid voor anderen? Dat geldt ook voor de vrijheid van meningsuiting.

Poëzie is bij uitstek het genre om al deze vormen van vrijheid te bezingen. In een gedicht is alles mogelijk. Een dichter kan in zijn gedachten en gedichten zijn wie hij wil zijn en zijn verbeelding laten spreken. Hij kan voor altijd op vakantie gaan of de minnaar zijn van zijn/haar muze. De woorden van de dichter krijgen een andere betekenis, vervormen zich tot beelden, komen tezamen met elkaar en vervliegen weer of nestelen zich als een compositie in de lezer, tot jaren later. In een gedicht zijn alle gedachten vrij. Oorlogen worden beëindigd, dictaturen omvergeworpen. Niemand meer honger, iedereen een thuis. De liefde heeft haar lied, de dichter staat op de barricaden of verwoordt een serenade, de pen als wapen voor de vrijheid, het papier maagdelijk wit.

 

Joost Oomen (1990) is dichter, schrijver, drummer en performer. Hij publiceerde de bundels Vliegenierswonden en De stort, de novelle De zon als hij valt en de vinylsingle Joost Oomen. Joost Oomen was zowel huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen als stadsdichter van Groningen en won in 2011 het Hendrik de Vriesstipendium voor nieuwe literatuur. Naast dichter was Oomen ook actief als organisator van Kantoorpoëzie, Dichters in de Prinsentuin en Explore the North. Werk van Oomen verscheen in hard/hoofd, Revisor, samplecanon en Kluger Hans. Oomen trad onder andere op bij Crossing Border, Dichters in de Prinsentuin, Boekenbal voor de Lezers, Wintertuin, Sunsation, Oerol, Into the Great Wide Open, Lowlands en het Gedichtenbal. In zijn vrije tijd is Oomen onderdeel van het literaire DJ-collectief Team KTW. Joost Oomen wordt gerepresenteerd door het agentschap van Literair Productiehuis Wintertuin/De Nieuwe Oost.

 

 Afbeeldingsresultaat voor obe alkema

Obe Alkema (1993) publiceerde in de afgelopen jaren in/op diverse bladen/platforms en debuteerde in november met de poëzieglossy Obelisque.

Naast dichter is Alkema ook actief als poëzierecensent voor NRC Handelsblad. 


Programma poëzie-avond

Met Tom Lanoye, Joost Oomen en Obe Alkema


19.30 uur  Inloop

20.00 uur Welkom aan Tom Lanoye, Joost Oomen en Obe Alkema

20.05 uur Tom Lanoye

20.45 uur Pauze met signeersessie en goed glas wijn

21.15 uur Optredens door Joost Oomen en Obe Alkema

21.45 uur Einde

Locatie: Rozet Kortestraat 16 6811 EP Arnhem

Entree € 12,50

https://www.rozet.nl/activiteiten/nieuws-agenda/poezie-avond-met-tom-lanoye

Organisatie: Rozet i.s.m. De Culturele Onderneming