Start

13 daagse reis
vertrek 24 augustus 2009
Reisinformatie


Spitsbergen – eiland van ijs, rots en gras. Gletsjers en fjorden. Hier voelen walvissen, ijsberen, zeehonden en trekganzen zich thuis. Toen Willem Barentsz in 1596 op weg was naar Nova Zembla om een noordelijke vaarroute naar Oost-Azië te zoeken, stuitte hij op deze eilandengroep in de Noordelijke Ijszee en gaf het de naam Spitsbergen. Zodra u voor het eerst ogen op Spitsbergen laat rusten, ziet u waar deze naam vandaan komt. De Noren gaven de eilanden net zo’n eenduidige naam: Svalbard, hetgeen ‘koude kust’ betekent. Dankzij de warme golfstroom wordt het echter nooit heel koud op Spitsbergen en blijven de wateren rondom de eilanden het gehele jaar bevaarbaar. Desalniettemin beslaan gletsjers de eilanden voor 60 % en zakt de temperatuur in de winter naar -12° Celsius.
(foto: Caroline Stam)

U kunt nu, samen met de RUG, deze eilandengroep in het Hoge Noorden verkennen op unieke wijze: de RUG heeft in samenwerking met De Culturele Onderneming de driemastschoener de “Antigua” gehuurd. Na aankomst op 25 augustus, zullen wij in Longyearbyen, de hoofdstad van Spitsbergen, aan boord van deze schoener gaan en een gedeelte van de westelijke en noordelijk kaap van Spitsbergen bezeilen, ondertussen dagelijks aan land gaand om de majestueuze schoonheid van dit eiland van nabij te bezien en over de vele gletsjers te lopen. Prof.dr. Hacquebord begeleidt u hierbij actief door het landschap en geeft uitgebreid antwoord op al uw vragen omtrent de natuur en huidig onderzoek.

De reis vindt plaats van 24 augustus t/m 5 september 2009. Zowel op de heen- als de terugreis dient te worden overnacht in Oslo. Vanaf 25 augustus t/m 4 september bent u aan boord van de Antigua. Tegen een meerbedrag is het mogelijk een dag langer in Longyearbyen te blijven. De kosten voor deze unieke reis bedragen €3.679 p.p. (inclusief tickets, transfers, overnachtingen te Oslo, maaltijden en koffie en thee aan boord). U dient voor deze reis een redelijke mate van fitheid te hebben en in bezit te zijn van een bergsportverzekering. Ook dient u zelf voor warme kleding en goed schoeisel te zorgen. Voorafgaand aan de reis vinden twee informatie-avonden plaats, waarbij een aantal wetenschappers vertelt over Spitsbergen en uitgebreid wordt stilgestaan bij de omstandigheden terplekke en wat u nodig heeft voor de reis. U kunt vanaf half december boeken.

Aanmeldingsformulier

Bekijk het programma van dag dag tot dag

De meerprijs voor alleengebruik van een hut op de Antigua is helaas zeer hoog: € 3009. Dit komt omdat het verblijf op de boot een volpensions-arrangement is op basis van verblijf in een 2-persoonshut. Bij alleengebruik van de hut moet daarom dit arrangement voor 2 personen betaald worden. Maar indien wij u indelen in een 2-persoonshut (met iemand van hetzelfde geslacht) betaalt u de normale prijs. Voor een 1-persoonskamer in het hotel nabij de luchthaven van Oslo (voor de twee nachten op de heen- en terugreis) bedraagt de meerprijs € 62,50 (op basis van de huidige koers van de Noorse kroon).
Het minimale aantal deelnemers voor deze reis is 25. Uiterlijk 24 maart wordt besloten of de reis doorgaat.

(NB. de RUG houdt zich het recht voor deelnemers te weigeren)

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een lange traditie in onderzoek op Spitsbergen. Vanuit het Arctisch Centrum en het Willem Barentsz Pool Instituut doen prof.dr. Louwrens Hacquebord en zijn team onderzoek naar klimatologie, geologie, ecologie en biologie van de eilanden. Zij proberen antwoorden te vinden op de grote vragen omtrent klimaatverandering die onder de wereldbevolking als geheel leven.

“Het leven is anders op Spitsbergen, basaler. Iedere keer dat ik er geweest ben, is het moeilijker weer weg te gaan,” aldus prof. Hacquebord. “ Werken aan de grenzen van het weten is niet alleen de slogan van de Rijksuniversiteit Groningen, het is ook precies waarmee we bezig zijn op de polen. Daar gebeurt dat letterlijk. Weten wat er gebeurt op de polen is van levensbelang voor Nederland. De precieze gevolgen van klimaatverandering zijn nog altijd niet duidelijk, maar als de poolkappen smelten zal ons land daar vrijwel direct mee te maken krijgen. ”

(wijzigingen in het programma voorbehouden)